miercuri, 29 iunie 2011

Protejează-ți copilul de Internet!!!



Uitați-vă la acest spot. Este despre protejarea copiilor de Internet. Știu, sună clișeistic, dar este extrem de real. 


Pe Internet poți fi cum vrei. Mai slab, mai gras, mai tânăr(!!!), mai romantic, mai tupeist. Monitorul este cel care te apără. Te ocrotește. Te acoperă.


COPILĂRIA & ADOLESCENȚA


Nu trebuie să vă zic că nowadays copiii cu vârste din ce în ce mai mici au calculator și respectiv internet și le este permis accesul nelimitat și pe orice fel de site-uri fără a fi verificat history pentru a afla care sunt site-urile accesate de copil, sau chiar accesarea arhivei de messenger. Poate părea încălcarea intimității, însă mi se pare un gest deloc extrem pentru un părinte grijuliu și nicidecum exagerat. 


Ok, este firesc, trăim într-o lume în care laptopurile au înlocuit iubirea, mail-ul a înlocuit scrisorelelele parfumate, iar facebook-ul a devenit un fel de întâlnire. Dar totuși...

Pedofilia pe Internet deja a ajuns la cazuri extreme. Nu vă grăbiți să judecați adolescentele care cad în capcane. Naivitatea copiilor și a adolescenților este firească. Toți am fost (și nici acum nu suntem prea prea, dar nu ne mai lăsăm duși de minciunele gogonate online). 


Canalele de genul MIRC, facebook, hi5 și alte platforme de socializare sunt bine cunoscute pentru faptul că, din nou, poți părea oricine, poți atașa ce poze dorești chiar dacă nu apari tu în ele. Poți pretinde că ești oricine! 


Adeseori atacatorul promite, face, drege, spune cuvinte dulci, iar victimele pică...aș fi zis ca muștele, dar mă abțin. Și evident se ajunge la întâlnirea face to face. De-aici cred că nu mai e cazul de a discuta.


MATURITATE


Și ca și adulți, cunoscând pe cineva interesant pe Internet, ne poate convinge ideea de blind dating. Putem cunoaște pe cineva foarte drăguț, care într-adevăr poate fi sincer la descrierea lui ca și om, ca și aspect, dar realitatea poate dezamăgi crunt.


Dacă totuși alegi să faci asta, eu una aș lua o prietenă sau mai degrabă un prieten cu mine(bineînțeles, care să stea la o anumită distanță). Poate părea paranoic, dar...safe is better!


Deci? Cum poți să-ți aperi copilul de pericolele Internetului? Iar ca matur, blind-dating sau nu? Ați avut vreo experiență de genul ăsta?

16 comentarii:

Lauren spunea...

Mi s-a facut pielea gainii :|

INTJ spunea...

ii poti proteja informandu-i ... orice altceva va avea mai degraba efect contrar celui scontat.

blind-dating? orice fel de "first date" tre' sa fie intr-un loc public. cine ignora asta, n-are decat sa suporte consecintele.

cum eu nu m-am intalnit "pentru agatat", pot spune nu regret nici o intalnire cu oameni pe care i-am cunoscut pe net ... pentru ca mi-am dorit sa-i cunosc ca oameni, dincolo de cuvintele citite online si inca nimeni nu m-a dezamagit ... ba din contra, cei mai multi s-au ridicat (ca oameni) mult peste asteptarile mele.

Grim spunea...

E imposibil să-ţi protejezi copilul de internet. E omniprezent. Poţi să-l fereşti de net cât timp îl ai tu în casă. Dar întotdeauna când îţi privezi copilul de un lucru la care alţii din anturajul lui au acces, nu o să-l faci decât să vrea mai mult acel lucru şi când îl obţine să-l folosească prost. Cel mai simplu e să-i oferi acces deplin şi în paralel să-l educi ce înseamnă rău şi bine (nu neaparat "binele" general acceptat, ci binele pe care îl consideri tu ca părinte). Pentru că un copil... oricât de incapabil îl crezi tu, e capabil să îşi dea seama de ce trebuie si nu să facă, dacă te ocupi puţin de el. Eu unul am reuşit să pricep treaba asta chiar şi la o vârstă mică şi nu am avut nişte părinţi care să stea cu ochii pe mine tot timpul, ci unii care au ştiut să intervină doar atunci când a trebuit. Restul... care nu-s în stare să facă asta sunt probabil copii idioţi sau au părinţi care nu-şi merită titlul... atât.

Lillee spunea...

Foarte bun articolul tau si extrem de bine atasat de cruda realitate.
Ca sa deviez un pic de la terifianta realitate ce ai expus-o aici, vreau sa-ti dau un exemplu, in tema, dar ceva mai inofensiv, mai haios.
Am un nepotel ( baiatul lu' frate'miu al mare ), Dimitri, ( poate ai citit la mine despre el ) un copil inteligent si super haios.
De la un timp nu mai vroia sa iasa cu parintii prin te miri ce locuri. Nu tu la cumparaturi, nu parcuri, nu filme... nimic. Nici de jocuri sau jucarii nu-i mai ardea. Ramanea acasa invocand motivul: sunt mare, lasati-ma sa fiu responsabil. Da, avea vreo 7 ani. :))
Buun, cand se intorceau oamenii din deplasari, il vedeau pe geam ( stateau la parter ) cum e la pc. Cand intrau in casa, pc-ul era stins, el la tv. Ma... cum dracu'? O data, de doua ori... S-a apucat frate'miu sa vada ce face fi-su la pc. Surprizaaa, site-uri porno. Arhiva de la google arata cam asa: fete goale, tzatze... :)) I-a bagat control parental de la antivirus.
Eh, aici incepe show-ul: tati, nu mai merge internetul... tati, nu stiu ce...
Intr-o zi ma prinde pe mine la inaintare: Lili, nu merge netul, vino sa vezi. Ma duc eu ( stiam toata faza ), tastez pe google: jocuri...merge. Merge, vezi?
El: daa, da' nu merge tot...
Cum adica tot? Tastez si altceva... merge.
La care el... ahhh, lasa-ma in pace ca esti ca tati. Nu intelegi nimic. :)))

Clau spunea...

Imi esti draga chiar daca nu te citesc de foarte mult timp. E un sentiment ciudat care ma incearca in privinta acestui post, pentru ca si eu am un prieten foarte bun, cunoscut pe net. Ma gandesc acum ca putea sa fie oricine, iar eu sa nu mai fiu acum.

Felicia spunea...

Nu am copil si nici nu-mi doresc copii. Dar dupa parerea mea copilul trebuie de mic informat cum sta treaba cu net'ul si in special cu viata. Parintii nu ar trebui sa-l minta si sa-i spuna ca in viata totul e numai roz si toata lumea e draaguta cu tine.

Miu Miu spunea...

eu cred ca si pe noi ne-a schimbat internetul...ce sa mai zicem de copii care sunt vulnerabili si FOARTE NAIVI...sunt multe lucruri bune pe care le-am invatat...dar si multe care nu imi prind bine...

http://shoeper-women.blogspot.com/

Cristina Cioba spunea...

@lauren-si mie!!

Cristina Cioba spunea...

@intj-exact, loc public si la o ora decenta!

Cristina Cioba spunea...

@grim-si eu am priceput..insa din moment ce se intampla atatea, copilasii nu inteleg se pare...si e pacat! ca o astfel de intamplare ti-a distrus viata

Cristina Cioba spunea...

@lille-merci din suflet1!!

vai, am ras de m-am pisat pe mine aproape=))))CRIMINAL!=))))) avea copilul shuste si voi ii nenoroceati netu...SA VA FIE RUSINE!

Cristina Cioba spunea...

@clau-iti multumesc din suflet pt compliment!

pai fa cercetari, atunci daca nu esti sigura...:)

iti multumesc inca o data si sper sa revii!

Cristina Cioba spunea...

@felicia-heeei, de ce nu-ti doresti??

Cristina Cioba spunea...

@miu-mare mare pacat..

Clau spunea...

Revin, doar ca nu neaparat de fiecare data cu un comentariu.

Felicia spunea...

@ Miss Soare

Nu stiu poate ca nu vreau sa fiu mama. Sa nu crezi ca e din cauza siluetei sau mai stiu eu ce. Dar sincer nu as vrea sa creasca intr-o societate ca aceasta, nu vreau sa simta in nicio clipa ca eu n-am bani si nu pot sa-i ofer cele mai bune conditii. Sunt multe.